Final Family!

                                  

Followers

Saturday, January 14, 2012

Makanan ikan gapi ( Daphnia / Kutu air )

Assalamualaikum.. hehehe..pagi ni cuma nak update pasal makanan ikan gapi..semalam makanan baru telah di"introduce"kan kepada gapi-gapi dalam akuarium dapur..laju je diorg makan..hehehe..

ok..makanan nie digelar "kutu air",sejenis krustasea kecil yang amat sedap dimakan bak kata guppy..hehehe..tetapi jangan salah sangka, kutu air bukanlah seekor serangga dan bukannya parasite yang membahayakan gapi.

kutu air boleh diberikan kepada gapi dalam jumlah yang banyak sekaligus tetapi ada beberapa perkara yang perlu dititik beratkan.
  • tutup pam dan filter supaya kutu air tidak tersedut kedalam kapas filter
  • diet kutu air tidak boleh diberikan selalu,seelok-eloknya dua minggu sekali.
  • tukar 50% air sehari selepas memasukkan kutu air dalam akuarium.
  • masukkan methylene blue sebanyak satu cup lebih kurang 5jam sebelum penukaran air.
 hehehe..tu je kowt..nanti ku update lagi k :)

4 comments:

Rizal Murad said...

Wow kutu ayor...Eh kutu air tu hidup ke bro???

Ku Azhar said...

yup :) hidup :)

SHAFIQ HASHIM said...

Susah Nak Jaga..

miss ana said...

Ku...kalau nak beli makanan lain selain dari pllet ngn kutu2 niekan....mcm blood worm and anak cucu worm niekan..nak beli kat mna eh???spesifik sikit kedai ikan kat alor setr...jejauh dari sini and jitra..mmg say bye2 ja..hehehe...kesian guppy2 nie x pnah ada kenduri...