Final Family!

                                  

Followers

Wednesday, January 18, 2012

Kenali Tiger Barb & Rosy Barb ( Puntius )

Assalamualaikum..hehehe..malam ni ku nak luang masa sebanyak yang boleh untuk blog ikan ni..hehehe boleh kan? :)

Ok..ikan peliharaan terbaru ku adalah ikan dari family Minnow dan dari genus Puntius..nak tau ikan apa? ikan nie namanya Tiger Barb dan Rosy Barb..bukan auntie rosy tau :p

Untuk memudahkan korg kenal dan bezakan ikan barb ini..sila gunakan panduan gambar di bawah..



A : Yellow / Gold Tiger Barb
B : Regular Tiger Barb
C : Green Tiger Barb
D : Rosy Barb


tu je kowt untuk kali nie..insyaallah nanti ku tambah entry lagi ye pasal family barb ni..nak tangkap gambar dulu..hehehe..

2 comments:

Asningtiyas Nasdja Putri said...

jelousnye ,putri dulu banyak beli ikan guppy,tapi semuanya mati :'(

MiNi-CoOpEr(MIRAE) said...

Assalam,nak comment2x..
hah.. ikan Tiger Barb ni ada kat dlm akuarium abg saya..
Indah kan ciptaan Allah...
boleh buat kita tenang..
One More =Ku takde bgi nama ke kat Ikan2x ni? ^_^