Final Family!

                                  

Followers

Tuesday, September 27, 2011

Cara penjagaan anak gapi

Alhamdulillah..
sekarang anak gapi dah kembali mencapai jumlah yang memberangsangkan.
204..manually counted seekor demi seekor...hehehe..ingat senang ke..

teknik pengiraan anak gapi adalah semasa salin/ tukar air..gunakan cup kecil untuk scoop anak gapi tersebut.

untuk akuarium anak gapi..

  • jangan pasang pam..biarkan tanpa bantuan oksigen..


    nie gambar anak gapi ku sebelum diorang mati beramai-ramai..punca kematian adalah disebabkan putaran air..air bergerak terlalu laju sehingga diorang terpusing-pusing.
  • jangan letak batu atau hiasan di lantai akuarium..sangat menyusahkan apabila ada anak gapi dan sisa makanan terlekat di bawah.

    refer pada gambar diatas...sebab bila gerakkan batu-batu hiasan tu,baru keluar keledak dan kotoran yang terlalu banyak.
  • jangan letak ibu/bapa gapi a.k.a gapi dewasa..


    memang cantik kan bila letak ibu gapi bersama anak-anak gapi..tapi jangan lupa..selepas beranak,ibu gapi suka makan anak gapi walaupun diberi makanan lain..

    fakta terdahulu mengatakan ibu gapi hanya makan anak gapi jika dibiarkan kelaparan..ku tak percaya sebab ibu gapi tu makan anak gapi depan ku..walaupun diberi makan..

    seperti ikan lain..gapi merupakan ikan yang amat suka tukar menu makanan..micro pellet,bloodworm,brine shrimp,tubifex worm dan.... anak gapi?


    senang cakap biar kosong je..

    makanan anak gapi yang paling baik ialah telur kuning..
    telur yang direbus tu cubitkan sedikit telur kuning dan titiskan air ke atas telur tersebut,hancurkan seperti nestum dan beri anak gapi makan.

9 comments:

ieka said...

suka ikan ke??

Prasetyo said...

Mantap sangat ni artikelnye. Jgn lupa komen balik ke blog saye disini

Ku Azhar said...

ieka..ha ah :)

Ku Azhar said...

Prasetyo..tq :)

MD said...

Ku Azhar,
saya juga peminat ikan air tawar.....untuk Guppy saya belum berpengalaman,tetapi hendak mencuba juga...dimaklumkan sebaiknya kedudukan akuarium biar terlindung sikit dari cahaya yang sangat terang...

pernah pelihara guppy,taklama mati..mungkin sebab campur dengan spesis lain..

terima kasih...

Ku Azhar said...

ooo..mungkin btl la sbb pernah dgr jgak kena terlindung sikit..hmm..nk bela gapi ek...haaa..utk gapi kalau xnak diorang ekor jatuh means ekor xkembang,seeloknya time malam dalam pukul 7 smpai 10 mlm nyalakan lampu akuarium..t ekor kembang bulat elok je :)

areyl said...

hmm bnyak tips2 utk ikan gapi ekk..suka gak mmbela ikan..hehe

Rizal Murad said...

Oh mcm tu..Xtau lak anak ikan gapi mkn kuning telur rebus..Dulu pernah selamatkan ckit je anak ikan gapi sbb dh kena mkn ngan ikan gapi besar..yg selamat pun hidup kejap je sbb aku xreti nk jaga..hehe..

Anonymous said...

Terima kasih untuk blog yang menarik